Velünk a Város: Hagyjon minket dolgozni a kormány

Megosztás

A beruházási törvénnyel kapcsolatos újabb kormányzati központosítási akarattal kapcsolatban mondta el véleményét Miskolc városvezetése. Egyáltalán semmi szükség arra, hogy Lázár János kézivezérlésével történjen minden és az eddig jól működő struktúrát kormányzati utasításra felrúgják. Pedig ez a terv.

Miskolc rendelkezik azzal a szaktudással és tapasztalattal, ami a beruházási források hatékony felhasználásához szükséges – hangsúlyozzák a Velünk a Város politikusai annak kapcsán, hogy Lázár Jánoshoz és minisztériumához kerülhetnek azon projektek, amelyek ötven százalékban állami vagy uniós forrásból valósulnak meg a jövőben.

A sajtótájékoztatót az épülő Avasi kilátó mellett tartották meg kedden. A helyszínválasztás nem volt véletlen: mint Szopkó Tibor alpolgármester fogalmazott, a jelenlegi városvezetés elkötelezett a beruházás mellett, és ez az építkezés jelképezi igazán Miskolc fejlesztéspolitikai sikereit.

A Miskolcot vezető Velünk a Város frakció az ilyen és ehhez hasonló jövőbeli projekteket szeretné megóvni az állami centralizációs törekvésektől. Merthogy október végén megszavazta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, ami kimondja: a hatályba lépéstől kezdve állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési vagy európai uniós forrásból történik.

A város vezetői szerint a beruházási törvénynek márpedig nem sok haszna van a miskolciak számára, sőt: inkább csak károkkal jár.

Az alpolgármester azzal érvelt a jelenlegi rendszer fenntartása mellett, hogy Miskolcon kiépítettek egy “professzionális struktúrát” az ide érkező fejlesztési források felhasználását illetően. Mi sem bizonyítja jobban, hogy jól vizsgázott a mintegy félszáz szakemberük, hogy míg 2019 őszéig alig 16-18 százalékot hívott le az előző városvezetés a városnak megítélt mintegy 36 milliárd forintból, addig ezt mostanra sikerült 100 százalékra feltornászni.

“Ez az ország egyik legnagyobb fejlesztéspolitikai sikere” – hangsúlyozta Szopkó Tibor. – A vesztes helyzetből nemhogy döntetlenre hoztuk ki az eredményt, de végül meg is nyertük a mérkőzést – fogalmazott.

Ezt a jó “szériát” folytatnák, hiszen az újabb, Top Plusz néven futó uniós programban újabb közel 32 milliárd forint jut Miskolcnak. A kormány azonban “belerondított” a képbe azzal, hogy – Szopkó Tibor szavaival – minden egyes miskolci beruházást einstandolna”, lefoglalna a jövőben. A részletek még nem ismertek, de véleménye szerint már a tervezhetőség is alapjaiban sérül.

– Nemcsak a szakembereinket féltjük, hanem azokat a fejlesztéseket is, amelyeket már előkészítettünk, társadalmi egyeztetéseket folytattunk róluk, és amiket a helyiek érdekében szeretnénk megvalósítani – mondta. “Mi itt, Miskolcon egyet kérünk: hagyjon minket dolgozni a kormány. Hagyja végrehajtani azt a sikeres fejlesztéspolitikát, amire minden miskolci büszke lehet” – zárta.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek